Alcohol en drugs in het verkeer

Gecontroleerd op alcoholgebruik in het verkeer wordt er al lang, maar vanaf 1 juli 2017 wordt ook de speekseltest ingezet. Met deze speekseltest kan drugsgebruik worden aangetoond, dus vanaf 1 juli 2017 kan er ook op een eenvoudige manier getest worden op het gebruik van drugs in het verkeer. De speekseltest kan het gebruik van cocaïne, opiaten, marihuana en methamfetamines herkennen. Bij positief resultaat is voor verder onderzoek een bloedtest noodzakelijk.

Alcohol in het verkeer

Bij een promillage van 1,5 blijkt volgens een rapport van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid de kans op een verkeersongeval 20 keer groter te zijn. Deze beschonken bestuurder lijdt aan zelfoverschatting, tunnelzicht, verminderde reactiesnelheid, een kortere concentratieboog en verminderd inschattingsvermogen. Wanneer een dronken automobilist betrokken is bij een ongeval wordt al snel vermoed dat deze schuldig is, maar hij of zij is pas schuldig wanneer dit ook daadwerkelijk bewezen is.

Drugs in het verkeer

Ook drugsgebruik in het verkeer heeft grote invloed op het rijgedrag en het beoordelingsvermogen. Voorheen kon het drugsgebruik alleen worden aangetoond met een bloedtest, maar dankzij de speekseltest wordt het een stuk eenvoudiger om te testen op drugsgebruik in het verkeer. Bij een positieve speekseltest wordt er dan alsnog een bloedtest afgenomen om het gehalte van de drugs in het bloed aan te tonen en te kijken of deze waarde strafbaar is. Het bloed wordt dan onderzocht door het Nederlands Forensisch Instituut (NFI).

Aangereden door iemand onder invloed?

Vul onderstaand mailformulier in en binnen 24 uur nemen wij contact op. Samen met u bespreken wij uw situatie. Na interne analyse met onze letselschadespecialist brengen wij een helder en kosteloos advies uit. Uw mogelijkheden m.b.t. het claimen van een schadevergoeding zullen we dan kenbaar maken. Indien gewenst kunt u hierna uw zaak door ons laten behandelen.

Scroll naar boven