Aanrijding scooter letselschade

Als u een ongeluk heeft gehad met de scooter wilt u natuurlijk dat de schade die u heeft geleden vergoed wordt. De schade dient mede te worden vergoed door de verzekeraar, maar ook door de veroorzaker van het ongeluk.

Gevolgen ongeluk met scooter

De bestuurder van een scooter is kwetsbaar en kan flinke letselschade oplopen bij door een aanrijding. De schade kan slechts een kleine verwonding betreffen, maar spijtig genoeg komt ook ernstig hersenletsel voor. De hoeveelheid schade is afhankelijk van een aantal factoren. Ten eerste de ondergrond. Rijdt u op het gras? Dan zal de val anders voelen dan wanneer u op grind of een verharde weg rijdt.

Ten tweede maakt het natuurlijk uit of u een helm draagt of niet. Op een scooter met een blauw nummerbord hoeft dit niet, maar het is alsnog aan te raden zodat ernstig hoofdletsel te allen tijde kan worden vermeden. Ten derde is een factor die een grote rol speelt de hoek waaruit de aanrijding plaatsvindt. Ziet u de ander van ver aankomen? Dan is er nog een mogelijkheid om aan de kant te gaan. Maar als u het niet zag aankomen en de aanrijding dus van achteren of van de zijkant plaatsvindt, zal de schade vele malen groter zijn. Kijk dus ten alle tijden goed om u heen, zelfs als er niks lijkt te kunnen gebeuren in een rustige straat.

Aansprakelijkheid ongeval scooter

Bij een eenzijdig ongeval waarbij u bijvoorbeeld tegen een boom rijdt bent u zelf aansprakelijk. Dit geldt alleen niet als u moest uitwijken voor iemand anders die een verkeersregel overtrad. In dat geval is het mogelijk om diegene aansprakelijk te stellen. Bij een tweezijdig ongeval met een scooter is altijd degene die de verkeersregel overtreedt aansprakelijk. U moet wel kunnen bewijzen dat de ander fout zat.

Zorg dus dat alle getuigen zich melden bij de politie en een schriftelijke bijdrage kunnen leveren. Ook is het belangrijk om zo snel mogelijk naar de huisarts te gaan zodat het duidelijk is wat de schade bedraagt. Hoe meer bewijs en feiten u verzamelt, hoe meer kans u heeft om alle schade vergoed te krijgen. Bent u degene die de verkeersregel overtrad waardoor er een ongeval gebeurde? Dan heeft u geen recht op een schadevergoeding, zelfs niet als u zwaargewond bent.

Speciale gevallen

Het kan bij een tweezijdig ongeval ook gebeuren dat beide betrokkenen een verkeersovertreding begingen waardoor er niet één specifieke schuldige is aan te wijzen. In dat geval wordt er gesproken van ‘eigen schuld’. De schade zal worden verdeeld. Deze verdeling wordt juridisch bepaald op basis van de ernst van beide overtredingen.

Ook geldt er een uitzondering als één van de twee scooters onverzekerd is. De bestuurder van de onverzekerde scooter maakt dan altijd de overtreding omdat deze helemaal de weg niet op had mogen gaan. Als de aansprakelijke partij na een ongeval doorrijdt en u dus geen informatie over de aansprakelijke partij heeft, dan kunt u terecht bij het Waarborgfonds Motorverkeer. Ook is het belangrijk om de politie dan in te schakelen voor mogelijke camerabeelden waarop de dader te zien is. Op die manier kan deze alsnog worden geïdentificeerd.

Letselschade advies nodig?

Heeft u zelf te maken met een scooterongeval en letselschade advies nodig? Letselschade-Claim biedt kosteloos advies op maat. Wanneer u onderstaand contactformulier invult nemen wij binnen 24 uur telefonisch contact op. Samen bespreken we uw situatie en recht op letselschade vergoeding. Na analyse van een ervaren letselschadespecialist ontvangt u kosteloos advies m.b.t. schadevergoeding. Desgewenst kunt u uw zaak daarna verder laten behandelen.

Scroll naar boven