Aanrijding zebrapad

Wanneer u als voetganger wordt aangereden op het zebrapad, staat u altijd in uw recht. Wanneer u zich op het zebrapad bevindt heeft u voorrang, maar dat wil helaas niet zeggen dat automobilisten altijd stoppen. Ze zijn afgeleid of rijden te hard en zien daardoor de voetganger over het hoofd. Hiermee overtreedt de bestuurder art. 49 van het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990, lid 2: ‘Bestuurders

moeten voetgangers en bestuurders van een gehandicaptenvoertuig, die op een voetgangersoversteekplaats oversteken of kennelijk op het punt staan zulks te doen, voor laten gaan.’ Dit geldt overigens niet wanneer het voertuig deel uit maakt van een militaire kolonne of een uitvaartstoet.

Zwakke verkeersdeelnemers
Voetgangers zijn door de wet extra beschermd als zijnde zwakke verkeersdeelnemers. In alle gevallen moet het motorvoertuig minstens vijftig procent van de schade betalen. Op het zebrapad hoort u veilig over te kunnen steken, behalve wanneer u een rood licht negeert. In dat geval is er sprake van eigen schuld, maar ook dan zal de automobilist toch vijftig procent van de schade moeten betalen, omdat u als voetganger een beschermde verkeersdeelnemer bent. Wanneer u geen verkeersovertreding heeft begaan, zal de automobilist uiteraard alle schade voor honderd procent moeten vergoeden.

Waarborgfonds
Wanneer u bent aangereden op het zebrapad door een automobilist die zich niet bekend maakt, maar doorrijdt heeft u toch recht op schadevergoeding. Wanneer er getuigen aanwezig waren of door de politie duidelijk aangegeven wordt dat het ongeval veroorzaakt werd door een motorvoertuig kunt u uw schade verhalen bij het Waarborgfonds Motorverkeer. Dit geldt ook wanneer blijkt dat de tegenpartij niet verzekerd is. Via het Waarborgfonds krijgt u dan uw letselschade vergoed, minus een aftrek van €250,- eigen risico.
Letselschade specialist inschakelen
Wanneer u bent aangereden op het zebrapad, is het altijd verstandig om een letselschade specialist in te schakelen. Deze kan de schade voor u verhalen en een voorschot voor u regelen zodat u niet in de financiële problemen beland.

Wanner u het onderstaande contactformulier invult, neemt binnen 24 uur één van onze letselschadespecialisten contact met u op om uw zaak vrijblijvend te bespreken.

Gratis letselschade advies!

Start typing and press Enter to search