Honden en letselschade

 

Wanneer een hond bij een persoon of een andere hond letselschade veroorzaakt, is dat altijd vervelend. Veel honden staan niet goed genoeg onder appèl en kunnen hierdoor letselschade veroorzaken. Wie is er in dat geval aansprakelijk en zijn er uitzonderingssituaties?

Aansprakelijkheid

De bezitter van de hond is altijd volledig aansprakelijk. Dit kunt u terugvinden in artikel 6:179 BW:

“De bezitter van een dier is aansprakelijk voor de door het dier aangerichte schade, tenzij aansprakelijkheid op grond van de vorige afdeling zou hebben ontbroken indien hij de gedraging van het dier waardoor de schade werd toegebracht, in zijn macht had gehad.”

Losloopgebied

Een losloopgebied is een gedoogzone. Hier wordt toegestaan dat een hond losloopt. Dat betekent wel dat de hond ook hier onder appèl moet worden gehouden. Ook wanneer de hond hier een ongeval veroorzaakt, bent u als hondenbezitter aansprakelijk. Het feit dat het hier een losloopgebied betreft, verandert niets aan de verantwoordelijkheid van de eigenaar.

Gemeentelijke regels

De meeste gemeenten hebben in het APV (Algemene Plaatselijke Verordening) richtlijnen opgenomen betreffende honden en bijtincidenten. Dit heeft verder geen invloed op het letselschade verhaal, maar wel op de hond zelf. Mogelijk zal er sprake zijn van in beslag name en resocialisatie van de desbetreffende hond. Meld bijtincidenten dan ook altijd bij de politie.

Advies nodig?

In geval van letselschade is de eigenaar van de hond dus altijd verantwoordelijk. Wanneer u advies nodig heeft in een letselschadezaak waar een hond bij betrokken is, kunt u gratis en vrijblijvend contact met ons opnemen. Vul hiervoor het onderstaande contactformulier in en wij nemen binnen 24 uur contact met u op. Wij bespreken dan de zaak met u door, waarna u kunt beslissen of u de zaak door ons in behandeling laat nemen.

Scroll naar boven