Letselschade als passagier van openbaar vervoer

Schadevergoeding busongeluk MuidenHeeft u als passagier van een bus, tram of trein letselschade opgelopen? Dan heeft u vrijwel altijd recht op schadevergoeding. De vervoerder is namelijk aansprakelijk voor de door u opgelopen schade.

Waarom vervoerder aansprakelijk?

Wanneer u betaalt voor een rit met het openbaar vervoer sluit u hiermee een vervoersovereenkomst. Dit houdt in dat de vervoerder u veilig op de plaats van bestemming moet brengen. Wanneer u niet veilig op uw eindbestemming aankomt, is de vervoerder zijn overeenkomst niet nagekomen. Daarom is hij aansprakelijk voor de door u geleden schade. Alleen wanneer er sprake was van overmacht en de vervoerder dit kan aantonen, valt hem niets te verwijten.

Letselschade opgelopen in het openbaar vervoer

Wanneer u letselschade hebt opgelopen in het openbaar vervoer, zult u moeten aantonen dat u recht hebt op schadevergoeding. U zult hiervoor bewijs moeten verzamelen. Ter plaatse kunt u het beste het nummer van de bus, tram of trein noteren, getuigengegevens verzamelen, foto’s van de situatie maken en de schade melden aan de vervoerder. Laat u hierna onderzoeken door een arts. Deze kan vaststellen hoe groot uw fysieke schade is.

Welke schade kunt u claimen?

Bij letselschade kunt u uw materiële schade claimen. Dat zijn schadeposten zoals:

  • Medische kosten
  • Reiskosten
  • Extra kosten kinderopvang en huishoudelijke hulp
  • Verlies van inkomen
  • Studievertraging.

Daarnaast is er sprake van immateriële schade die geclaimd kan worden, zoals:

  • Psychische schade
  • Vergoeding voor het uw aangedane leed
  • Vergoeding voor gederfde levensvreugde

Niet te lang wachten

Aansprakelijk stellen van de vervoerder voor de door u geleden schade moet binnen drie maanden gebeuren en binnen een jaar moet u uw definitieve vordering bekend maken. Dit zijn verjaringstermijnen.

Contact en advies

Bent u betrokken geweest bij een ongeval tijdens het gebruik van het openbaar vervoer en heeft u hierbij letselschade opgelopen? Neem dan contact met ons op via onderstaand formulier. Wij bellen u dan binnen 24 uur op en nemen de zaak met u door. Hierna voorzien we u van advies. Kosteloos en vrijblijvend.

Gratis letselschade advies!

 

 

 

Hoe beoordeeld u deze pagina