Letselschade fietser

Fietser worden evenals voetgangers gezien als kwetsbare verkeersdeelnemers, dat wil zeggen dat ze juridisch extra beschermd worden. Dit is sinds 1994 zo geregeld in de weg en verkeerswet (artikel 185) om fietsers en voetgangers in het verkeer te beschermen.

Voetgangers en fietsers volgens artikel 185

In artikel 185 in een onderscheid gemaakt tussen verkeersdeelnemers tot 14 jaar en verkeersdeelnemers vanaf 14 jaar.

Verkeersdeelnemers tot 14 jaar zijn extra beschermd en voor deze kinderen geldt dat de automobilist vrijwel altijd voor 100 % aansprakelijk is voor de geleden schade van het kind. Het maakt hierbij niet uit of het ongeval te wijten was aan roekeloos gedrag van het kind of niet.

Voor verkeersdeelnemers vanaf 14 jaar geldt dat de automobilist altijd voor minimaal 50% aansprakelijk is voor de geleden schade van de fietser of voetganger. Meestal is de automobilist voor 100% aansprakelijk tenzij hij kan aantonen dat het ongeval te wijten was aan roekeloos gedrag van de fietser of voetganger. De bewijslast in deze ligt dus bij de automobilist.

Politie inschakelen

Wanneer u als fietser wordt aangereden is het van belang dat u de gegevens van de tegenpartij noteert en de gegevens van eventuele getuigen. Wanneer er sprake is van letsel is het verstandig om altijd de politie in te schakelen, ook wanneer u in de eerste instantie denkt dat de lichamelijke schade wel meevalt.

Juridisch advies

Heeft u als fietser letselschade opgelopen na een aanrijding? Dan heeft u altijd recht op een letselschadevergoeding. Wanneer u behoefte heeft aan advies, kunt u gratis en vrijblijvend contact met ons opnemen via het onderstaande formulier. Wij nemen dan binnen 24 uur contact met u op. Wanneer u daar prijs op stelt, kunnen we daarna de juridische afwikkeling op ons nemen. Dit is voor u gratis, want de juridische kosten zijn voor de tegenpartij.

Scroll naar boven