Vrijwilligerswerkzaamheden en letselschade

Second opinion of dossier overnameHeeft u een betaalde baan en letselschade opgelopen tijdens het uitoefenen van uw functie? Dan is uw werkgever meestal aansprakelijk voor uw opgelopen letselschade, maar hoe zit dit wanneer u vrijwilliger bent? Is er iemand aansprakelijk voor de letselschade die u oploopt tijdens het uitoefenen van uw vrijwilligerswerkzaamheden?

Organisatie aansprakelijk?

In artikel 7:658 lid 4 van het Burgerlijk Wetboek staat het als volgt:

“hij die in de uitoefening van zijn beroep of bedrijf arbeid laat verrichten door een persoon met wie hij geen arbeidsovereenkomst heeft, is overeenkomstig de leden 1 t/m 3 aansprakelijk voor de schade die deze persoon in de uitoefening van zijn werkzaamheden lijdt”

Hieruit volgt dus dat de vrijwilligersorganisatie aansprakelijk is voor letselschade die u oploopt tijdens het uitoefenen van vrijwilligerswerkzaamheden. Dit artikel is niet alleen ter bescherming van vrijwilligers. Ook ZZP-ers en andere zelfstandigen worden met dit artikel wettelijk beschermd.

Heeft u als vrijwilliger letselschade opgelopen?

Ook voor een vrijwilliger kan letselschade grote financiële gevolgen hebben. Misschien is het door de letselschade niet meer mogelijk uw betaalde werkzaamheden voort te zetten. U zit met medische kosten, reiskosten naar therapeuten en artsen en daarnaast moet u misschien kosten maken door verlies van zelfredzaamheid. Gelukkig zijn er mogelijkheden om deze letselschade te verhalen op de organisatie waarvoor u uw vrijwilligerstaken verricht.

Waarschijnlijk zit u nu met een aantal vragen

Want hoe stelt u de vrijwilligersorganisatie aansprakelijk? Welke kostenposten mag u verhalen en heeft u ook recht op smartengeld? Deze vragen kunnen allemaal beantwoord worden door één van onze letselschadespecialisten.

Wilt u hierover kosteloos advies?

Vul dan onderstaand contactformulier in en wij nemen binnen 24 uur contact met u op. Het eerste advies is altijd kosteloos en vrijblijvend. Wij helpen u graag verder.

Gratis letselschade advies!

Hoe beoordeeld u deze pagina