Gemeentelijk aansprakelijk gesteld voor slecht wegdek

De gemeente Stichtse Vecht is door de rechtbank in Utrecht veroordeeld voor een boete van  22.500 euro, waarvan 7500 euro voorwaardelijk. Dit naar aanleiding van een dodelijk ongeluk waarbij twee motorrijdsters verongelukten en een ernstig ongeluk wat kort daarvoor was gebeurd, waarbij een motorrijder ernstig letsel opliep.

Schadevergoeding motorongeluk

Het college van B&W ondernam niets om verdere schade en letsel te voorkomen. Ook reageerde de gemeente laks op de regen van klachten, die het ontving van omwonenden ten aanzien van de staat van het wegdek. De gemeente Stichtse Vecht is door de rechtbank schuldig bevonden aan dood door schuld, iets wat het college van B&W zeer hoog opneemt. Uit respect voor de nabestaanden van de twee dodelijk verongelukte motorrijdsters, gaat de gemeente Stichtse Vecht niet in hoger beroep en wijt het zijn falen om het wegdek te repareren aan  beoordelingsfouten die zijn gemaakt in het wegbeheer.

HET GEVOLG VAN DEZE UITSPRAAK

Het VNG (Vereniging van Nederlandse Gemeenten ) zet zo zijn vraagtekens achter deze uitspraak, aangezien zij nu kunnen worden vervolgt als iemand in ernstige of minder ernstige mate letselschade oploopt, door toedoen van een slecht wegdek. Deze veroordeling is in hun ogen in tegenspraak met reeds in het verleden al eerder gedane uitspraken, ten aanzien van slecht onder houden wegen. En houden zich daarom ook deels nog vast aan een uitspraak die de hoge raad in het verleden heeft gedaan. Deze uitspraak stelt: dat overheden niet kunnen worden vervolgd bij zogenoemde exclusieve bestuurstaken, zoals wegenonderhoud. Nu vreest de VNG anderzijds dat zij in de toekomst in aanraking zullen komen met meerdere letselschade claims.

Daartegen reageren de nabestaanden van de twee verongelukte motorrijdsters zeer positief op deze uitspraak. ‘Eindelijk gerechtigheid’ reageerde een vader van een van de twee motorrijdsters opgelucht voor het oog van de camera van RTL nieuws. Ook de diverse belangenverenigingen van motorrijders reageerden zeer positief op deze uitspraak. De Motorrijders Actie Groep en de Koninklijke Nederlandse Motorrijders Vereniging (KNMV) zijn zeer verheugd dat er snel wat wordt gedaan aan wegen waarbij de wortels van de bomen zo omhoog komen, dat zij bobbels in het wegdek veroorzaken.

Binnen 24 uur wordt er contact met u opgenomen.

Scroll naar boven