6 x grotere kans op auto-ongeluk voor 19 jarige Belgische man

Uit gegevens van het BIVV, het Belgische Instituut voor de Verkeersveiligheid, komen een aantal interessante feiten naar voren over jongeren en auto-ongelukken. Jongeren blijken veel meer schade te veroorzaken dan volwassenen. Het BIVV heeft gekeken naar de kans op een auto-ongeluk voor een jongere. Er is niet gekeken naar de ernst van het letsel dat jongeren oplopen bij ongevallen.

Cijfers auto-ongelukken door jongeren

Auto-ongelukken jongerenHet blijkt dat mannelijke bestuurders van 19 jaar 6 keer meer kans hebben op een auto-ongeluk.

Vrouwelijke bestuurders van 19 jaar blijken een stuk veiliger te rijden. Zij hebben 3 keer meer kans op betrokkenheid bij een verkeersongeval met de auto.

Verder is bij één op de vier auto-ongelukken in België is een jongere tussen de 18 en 24 jaar betrokken. Het blijkt dat de eerste 1500 kilometer na het behalen van je rijbewijs het gevaarlijkst zijn.

Op basis van deze gegevens is het BIVV een campagne begonnen genaamd “‘Je eerste 1.500 kilometer zijn de gevaarlijkste’. Ook heeft het BIVV de brochure ‘Onderweg naar meer ervaring’ uitgegeven. In de brochure staan tips voor jongeren die net hun rijbewijs hebben gehaald. Ook worden er tips aan ouders gegeven op welke wijze zij hun kroost het  beste kunnen begeleiden na het behalen van het rijbewijs.

Elke Belg die slaagt voor zijn rijexamen krijgt een exemplaar van de brochure.

Scroll naar boven