Schadevergoeding auto ongeluk

Heb ik recht op schadevergoeding auto ongeluk? Op hoeveel schadevergoeding kan ik rekenen voor mijn letselschade?

Dit zijn begrijpelijke vragen waarmee slachtoffers ons vaak benaderen. Om deze vragen m.b.t. een schadevergoeding auto ongeluk te beantwoorden zullen we eerst de onderliggende vragen moeten beantwoorden:

  1. Wie is er aansprakelijk voor het auto ongeluk?
  2. Welk letsel heeft het slachtoffer?
  3. Welke financiële gevolgen houden verband met het auto ongeluk?

Aansprakelijk voor het auto ongeluk

1. In Nederland kennen we het systeem waarbij gemotoriseerde verkeersdeelnemers verplicht zij om een WA-verzekering moeten afsluiten. De WA-verzekering (wettelijke aansprakelijkheid) dekt de schade die de polishouder veroorzaakt bij een ander. De eigen schade valt hier dus niet onder. Wanneer de tegenpartij aansprakelijk is voor een auto ongeluk dan zal de WA-verzekeraar uw schade moeten vergoeden.

Letsel door het auto ongeluk

Schadevergoeding auto ongeluk
Whiplash letsel is meestal niet zichtbaar op medische foto’s

2. De hoogte van schadevergoeding bij een auto ongeluk wordt o.a. bepaald door smartengeld. Smartengeld is bedoeld als compensatie voor het leed en gemis aan levensvreugde dat iemand heeft t.g.v. een ongeluk.

Het spreekt voor zich dat de hoogte van smartengeld refereert aan de ernst van het letsel.

Whiplash letsel
Bij auto ongelukken komen we vaak whiplash letsel tegen. Aan de buitenkant en op medische foto’s is whiplash letsel meestal niet zichtbaar. Van binnen veroorzaakt de pijn vaak een enorme last.

Financiële schade door het auto ongeluk

3. Een verkeersongeval zorgt vaak voor financiële schade. Iemand kan bijvoorbeeld medische behandelingen moeten ondergaan die niet (volledig) worden vergoed door een zorgverzekeraar. Ook kan fysiek ongemak leiden tot (gedeeltelijke) arbeidsongeschiktheid. Dikwijls is dit van tijdelijk aard, maar ernstig letsel door een auto ongeluk kan natuurlijk ook langdurige arbeidsongeschikt veroorzaken.

Schadevergoeding auto ongeluk aanvragen?

Contacteer ons dan via onderstaand mailformulier. Binnen 24 uur wordt er contact met u opgenomen door onze letselschade adviseur. U kunt uw situatie dan rustig bespreken en uw vragen stellen. Vervolgens zullen wij kijken naar de mogelijkheden die u heeft om schadevergoeding te realiseren. Deze dienstverlening is volledig kosteloos voor u. Ook wanneer u vervolgens besluit om uw schade door ons te laten claimen heeft u normaliter geen kosten.

Binnen 24 uur nemen wij contact met u op.

Scroll naar boven