Aansprakelijkheid auto-ongeluk Antwerpen mogelijk bij slachtoffers

Op 15 maart 2015 vond er een dodelijk ongeval plaats op de Antwerpse Noorderlaan. De slachtoffers hadden geen voorrang verleend toen ze het kruispunt overstaken en werden hierdoor aangereden door een Audi met een 24 -jarige Nederlander achter het stuur. De Nederlander reed 140 kilometer per uur op een weg waar 70 kilometer per uur was toegestaan. Waarschijnlijk hebben de slachtoffers de snelheid van het naderende voertuig verkeerd ingeschat en daarom geen voorrang verleend.  Bij het ongeluk waren drie auto’s betrokken. De auto van het overleden echtpaar, de auto van de hardrijder met vijf jongeren aan boord en een derde auto met hierin een gezin met drie kinderen.

Wie is er schuldig volgens de Belgische Wet?

Wanneer het inderdaad zo is dat het overleden echtpaar schuldig wordt bevonden aan het ongeval, dan worden hun nabestaanden aansprakelijk gesteld voor de schade aan de wagen van degene die hun familie heeft doodgereden. Dit op basis van artikel 29 bis § 1: “Bij een verkeersongeval waarbij een of meer motorrijtuigen betrokken zijn, op de plaatsen bedoeld in artikel 2 § 1, wordt met uitzondering van de stoffelijke schade en de schade geleden door de bestuurder van elk van de betrokken motorvoertuigen, alle schade geleden door de slachtoffers en hun rechthebbenden en voortvloeiend uit lichamelijke letsels of het overlijden, met inbegrip van de kledijschade, hoofdelijk vergoed door de verzekeraars die de aansprakelijkheid van de eigenaar, de bestuurder of de houder van de motorrijtuigen, overeenkomstig deze dekken.

Een rechtszaak zal moeten uitwijzen of het overleden echtpaar daadwerkelijk volledige schuld wordt aangerekend. De Nederlander die 140 reed op een weg waar 70 kilometer per uur is toegestaan is ook fout bezig geweest en kan dus ook (gedeeltelijk) schuldig worden verklaard.

Hulp nodig?

Mocht u ooit zoiets meemaken, aarzel dan niet om rechtshulp in te schakelen. Vul in dat geval onderstaand mailformulier in voor vragen over schadevergoeding en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.

Scroll naar boven