Verkeersonveiligheid bij scholen

Ieder jaar, vooral na de zomervakantie gebeuren er veel ongeluk rondom de scholen. Veel gehaaste ouders die de kinderen met de auto naar school brengen en hierbij niet goed uitkijken en daarbij per ongeluk een kind ondersteboven rijden wat op de fiets of lopend onderweg naar school is.

Parkeerplaats

De parkeerplaatsen bij scholen zijn vaak gevaarlijke plekken. Veel ouders wijzen hun kinderen er onvoldoende op dat ze de parkeerplaats bij de school moeten mijden. Dan maar een stukje omrijden, maar in geen geval de parkeerplaats over fietsen omdat dit toevallig korter is. De parkeerplaats is net zoals de zogenaamde kiss en ride zone bij de scholen vaak erg chaotisch, druk en onoverzichtelijk.

Drukte

Tijdens het halen en brengen van de kinderen is het rondom een basisschool erg druk. Wanneer ouders hun kinderen met de fiets of lopend naar school brengen is de chaos nog te overzien, maar wanneer er ook nog auto’s tussendoor rijden ontstaan door de drukte soms gevaarlijke situaties. Het advies is dan ook om de kinderen zoveel mogelijk lopend of fietsend naar school te brengen. Niet alleen omdat dit het gevaar rondom de school verminderd, maar ook omdat kinderen dit nodig hebben om voldoende verkeerservaring op te doen voordat ze zich zelfstandig in het verkeer wagen.

Oversteekplaatsen

Vlak bij school ontstaan vaak gevaarlijke situaties bij oversteekplaatsen. Dit doordat kinderen vriendjes zien aan de overkant en daardoor soms moeilijk hun impulsen kunnen bedwingen en zonder uit te kijken oversteken. Dit met alle gevolgen van dien. Het is dus verstandig om als ouder niet te snel de beslissing te nemen om het kind alleen naar school te laten gaan. Alleen de route kennen is niet voldoende. Kent het kind de verkeersregels en is hij ook in staat om zijn impulsen te bedwingen?

Veel scholen spelen op dit probleem in door een verkeersbrigade in te stellen, die de kinderen helpt veilig over te steken naar de school, maar helaas is dit niet op iedere basisschool het geval.

Veilig Verkeer Nederland

Veilig Verkeer Nederland voert geregeld campagnes speciaal gericht op de verkeersveiligheid voor basisschoolkinderen, zoals de campagnes “Help ze oversteken”of “De scholen zijn weer begonnen”. Daarnaast bieden ze de scholen lesmateriaal aan gericht op verkeerseducatie.

Ongelukken voorkomen is beter dan genezen.

Scroll naar boven