Schadeclaim na ivf-fout

Ziekenhuis na ongevalFouten gemaakt in een ivf-laboraturium, waardoor vrouwen bevrucht worden met het zaad van een verkeerde man. Het zou niet mogen gebeuren, maar helaas komt het toch voor. Laboratoriumpersoneel dat tijdens de procedure het regelement niet volledig naleeft en apparatuur meerdere keren gebruikt. Als cliënt mag je er op rekenen dat de geldende protocollen in acht worden genomen en dat dit niet voorkomt.

Blunders

In december 2016 kwam aan het licht dat er op deze wijze geblunderd is in het UMC in Utrecht. Dit had niet alleen gevolgen voor de betrokken ouders, maar ook voor andere echtparen die in het ivf-traject zaten. De ivf-trajecten werden tijdelijk helemaal stil gelegd en liepen in ieder geval vertraging op. Voor de betrokken ouders is er sprake van schrijnend leed. Zwanger zijn van een kind of een kind gekregen hebben met een andere vader dan dat de bedoeling was, of bevruchte eicellen die liggen te wachten op plaatsing, maar bevrucht zijn met het verkeerde zaad.

Het verhaal staat helaas niet op zichzelf. Zo zijn in Italië in 2014 bij een vrouw twee embryo’s van een ander stel ingebracht en is in Utrecht (weer bij het UMC) in 1993 een tweeling geboren waarvan er 1 kind blank en 1 kind van gemengd ras was. Ook zijn er verhalen uit Amerika en Nederland bekend waarbij de vader van de baby niet de gewenste vader, maar een medewerker van het vruchtbaarheidskliniek bleek te zijn.

Sommige ziekenhuizen proberen zich op voorhand al in te dekken tegen schadeclaims. In de IVF-folder van een enkele ziekenhuis staat bij risico’s dat de uiterst kleine kans dat een verkeerde zaadcel bij een verkeerde eicel komt nooit met honderd procent zekerheid uit te sluiten valt.

Schade claimen

Bent u slachtoffer geworden van een medische fout? Vul onderstaand contactformulier in en binnen 24 uur nemen wij contact met u op. Wij spreken de zaak met u door, waarna u kunt rekenen op een vrijblijvend advies. Desgewenst helpen wij u hierna bij het verhalen van de schade.

Scroll naar boven