Rookmelders voorkomen ernstige letselschade

Ongeluk vliegtuigHuizen gebouwd vanaf 2003 worden standaard opgeleverd met een rookmelder aangesloten op het lichtnet. Oudere huizen zijn niet standaard uitgerust met een rookmelder. Dan wordt vaker gekozen voor een rookmelder op batterijen.  Het aantal letselschade slachtoffers door brand kan flink verminderen wanneer iedereen zijn huis uitrust met een rookmelder.

Onderzoeksrapport ‘Gebrand op inzicht’

In 2015 werd er een onderzoek naar de effectiviteit van rookmelders uitgevoerd door de brandweeracademie. Dit onderzoek liet de volgende resultaten zien:

  • in 70 procent van alle woningen hangt een rookmelder
  • in 45 procent van alle woningen werkt dit apparaat ook
  • in 35 procent van alle woningen werkt het apparaat en hangt de rookmelder ook nog op de juiste plaats

In eenpersoonshuishoudens, achterstandswijken en in huizen van 55-plussers vinden we de minste rookmelders.

Waarom gaan rookmelders spontaan af?

Er zijn verschillende redenen waarom de rookmelders niet altijd werken. Dit kan zijn omdat de batterijen van het apparaat op zijn, maar soms worden de rookmelders ook bewust onklaar gemaakt. De reden voor het bewust onklaar maken is het zonder reden afgaan van de rookmelders. Dit kan gebeuren door diverse oorzaken zoals stoom, rook, insecten of stofdeeltjes. In de rookmelder zit een warmtebron die insecten kan aantrekken. Haal daarom minstens één keer per maand de stofzuiger langs de openingen van de rookmelder. Zo verwijdert u stof, vuil en insecten en maakt u de kans op spontaan afgaan minder groot.

Waar horen rookmelders te hangen?

Rookmelders hangt u op iedere verdieping op de gang of overloop. Het is het beste wanneer de rookmelders zijn aangesloten op het lichtnet en onderling gekoppeld zijn.

De brand is door iemand anders veroorzaakt

Wanneer u te maken krijgt met brand, waarvoor iemand anders verantwoordelijk is, kunt u een schadeclaim indienden. Dit geldt niet alleen ion het geval van lichamelijke schade, ook bij psychische schade kunt u in aanmerking komen voor een letselschadevergoeding. Wilt u hier meer over weten? Vul dan onderstaand formulier in en wij nemen binnen 24 uur contact met u op en voorzien u van een gratis en vrijblijvend advies.

Scroll naar boven