Aangereden van achteren op snelweg

Bij een aanrijding van achteren is de bestuurder van de achterliggende auto bijna altijd schuldig, maar er zijn natuurlijk altijd uitzonderingen. 

Aanrijding van achteren op snelwegArtikel 19 van het Reglement Verkeerstekens en Verkeersregels luidt: ‘De bestuurder moet in staat zijn zijn voertuig tot stilstand te brengen binnen de afstand waarover hij de weg kan overzien en waarover deze vrij is.’

Wat zijn de uitzonderingen?

De achterliggende bestuurder is niet schuldig wanneer:

  • hij op een voorliggende auto rijdt waarvan de chauffeur hem snijdt tijdens een inhaalmanoeuvre
  • de voorste auto plotseling remt zonder dat hier een verkeersaanleiding voor is
  • de voorste auto plotseling remt voor een overstekend klein dier, zoals een egel, kat of eend.

Kop-staart botsingen

Op een snelweg vinden de meeste aanrijdingen van achteren plaats in de file. Dit zijn dan de zogenaamde kop-staartbotsingen. Deze botsingen kunnen forse nekklachten/whiplashklachten veroorzaken. In sommige gevallen blijven er restklachten aanwezig.

Veiligheid voor alles

Een aanrijding op de snelweg met alleen blikschade? Rijd dan samen naar de dichtstbijzijnde parkeerplaats of tankstation. Wanneer de auto’s niet verplaatst kunnen worden altijd een gevarendriehoek plaatsen en alle betrokkenen in veiligheid brengen. De gevarendriehoek plaats je ongeveer 100 meter voor de voortuigen in de richting van het verkeer zodat medeweggebruikers de tijd krijgen om te reageren.

Letselschadespecialist inschakelen

Contacteer ons via onderstaand mailformulier. Binnen 24 uur wordt er contact met u opgenomen door onze letselschade adviseur. U kunt uw situatie dan rustig bespreken en uw vragen stellen. Vervolgens zullen wij kijken naar de mogelijkheden die u heeft om schadevergoeding te realiseren. Deze dienstverlening is volledig kosteloos voor u. Ook wanneer u vervolgens besluit om uw schade door ons te laten claimen heeft u normaliter geen kosten.

Gratis letselschade advies!

Start typing and press Enter to search