Causaliteit

Causaliteit

Wat is causaliteit?

Met causaliteit in letselschade zaken wordt bedoeld het oorzakelijk verband tussen het ongeval en het letsel.

Voorbeeld causaliteit

Laten we een verkeersongeval als voorbeeld nemen. Een fietser is van achter aangereden en hard gevallen op het wegdek. Sinds het ongeval heeft hij een pijnlijke knie en whiplash klachten. Er is dan sprake van causaal verband. De causaliteit is dan het verband tussen het verkeersongeval en de pijnlijke knie. En het verband tussen het verkeersongeval en de whiplash klachten.

“Medische causaliteit” en “juridische causaliteit”

Bij het verhalen van letselschade wordt er onderscheid gemaakt tussen causaal verband op twee vlakken. Ten eerste is er de medische causaliteit. Medische causaliteit is het medische verband tussen het ongeval en het letsel. Ten tweede is er de juridische causaliteit. Juridische causaliteit is het juridische verband tussen het ongeval en het letsel.

Beide causaliteiten houden verband met elkaar. De juridische causaliteit is afhankelijk van de medische causaliteit. Wanneer het medisch gezien aantoonbaar is dat de fietser zijn pijnlijke knie en de whiplash klachten heeft ten gevolge van het ongeval, zal juridische causaliteit volgen.

Kosteloos juridische advies m.b.t causaliteit?

Vul onderstaand mailformulier in. Binnen 24 uur contact met u opgenomen. Samen bespreken wij uw situatie. Na interne analyse met onze letselschadespecialist, adviseren wij u helder & kosteloos!

Scroll naar boven