Letselschade bij kinderen

Voor ouders hun ergste nachtmerrie. Een ongeval met één van hun kinderen met als gevolg letselschade. Wanneer het kinderen betreft is er altijd sprake van hoog oplopende emoties, waardoor het voor de ouders moeilijk wordt om de zaak nuchter te bekijken. Een letselschade specialist kan hierbij helpen om het overzicht te bewaren en te adviseren. Ook kan deze voor u achterhalen waar de aansprakelijkheid ligt.

Wie is aansprakelijk?

Verkeer

Wanneer uw kind iets overkomt in het verkeer, is degene die het ongeval veroorzaakt heeft aansprakelijk. Bij kinderen onder de 14 jaar is de andere partij voor 100 % aansprakelijk tenzij deze partij zich kan beroepen op overmacht. Dit gebeurt echter zelden. Kinderen zijn nu eenmaal onvoorspelbaar. Daar moeten overige verkeersdeelnemers rekening mee houden.

Ander kind

Bij letselschade veroorzaakt door een ander kind zijn tot het 14de levensjaar de ouders aansprakelijk, bij een kind van 14 of 15 zijn de ouders van het andere kind aansprakelijk, tenzij ze kunnen aantonen dat ze alles hebben gedaan om het ongeval te voorkomen. Vanaf 16 jaar is een kind zelf aansprakelijk voor de letselschade die hij of zij bij een ander veroorzaakt.

Huisdieren

Wanneer uw kind letselschade oploopt door het huisdier van een ander, dan zijn de eigenaren van dit huisdier aansprakelijk voor de letselschade die uw kind heeft opgelopen.

Letselschade kinderen

Wanneer er een kind letselschade oploopt, wordt deze zaak vaak afgewikkeld met een open einde. Dit betekent dat het kind later kan terugkomen op de zaak, wanneer dit noodzakelijk blijkt. Het is namelijk moeilijk om te voorspellen welke gevolgen de ontstane letselschade in de toekomst oplevert. Er wordt bij kinderen uitgegaan van conditio sine qua non-principe (hoe zou het leven van het slachtoffer eruit gezien hebben wanneer het ongeval nooit had plaatsgevonden).

BEM-clausule (Belegging, Erfenis en andere gelden Minderjarigen)

Wanneer er een schadebedrag wordt uitgekeerd aan het kind, dan wordt dit schadebedrag gestort op een rekeningen waarop een BEM-clausule rust. Dit betekent dat dit geld op deze rekening blijft staan tot het kind meerderjarig wordt. Ouders mogen alleen geld opnemen van deze rekening wanneer dit geld nodig is om kosten ten gevolge van het letsel van het kind te betalen. Dit mag alleen na toestemming van de rechtbank.

Letselschade advies nodig?

Letselschade-Claim biedt kosteloos advies op maat, ook wanneer dit uw kind betreft. Wanneer u onderstaand contactformulier invult nemen wij binnen 24 uur telefonisch contact op. Samen bespreken we de situatie en het recht op letselschade vergoeding. Na analyse van een ervaren letselschadespecialist ontvangt u kosteloos advies m.b.t. schadevergoeding. Desgewenst kunt u de zaak daarna door ons verder laten behandelen.

Scroll naar boven