Letselschade door gebruik e-bike

Het aantal verkeersongevallen met een elektrische fiets neemt toe, naarmate de gangbaarheid van de elektrische fiets toeneemt. Steeds meer mensen hebben een elektrische fiets. Uit onderzoek van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) blijkt dat de ernst van de verwondingen bij een fietsongeval groter is, wanneer er een elektrische fiets bij het ongeval is betrokken.

Ernst letsel

Fietsers op een e-bike die een ongeluk krijgen hebben vaak meervoudige verwondingen. Ook ernstige verwondingen zoals hersenletsel komt vaker voor bij een ongeluk met een e-bike. Gemiddeld liggen patiënten na een ongeval met een e-bike twee keer zo lang in het ziekenhuis dan na een ongeval waarbij klassieke fietsen zijn betrokken. Ook belanden deze fietsers na een ongeval vaker op de Intensive Care.

Soorten e-bikes

Alle elektrische fietsen worden gemakshalve onder 1 noemer geschaard, maar juridisch ligt dat toch wat anders. Er zijn namelijk verschillende soorten elektrische fietsen, nl.:

  • Pedelec met trapondersteuning tot 25 km/uur
  • Speed pedelec met trapindersteuning tot 45 km/uur
  • e-bike tot 25 km/uur
  • e-bike sneller dan 25 km/uur.

Van dit bovenstaande rijtje valt alleen de pedelec met trapondersteuning tot 25 km/uur onder de gewone fietsen. Dit betekent dat deze elektrische fiets als enige van de genoemde elektrische fietsen juridische als een zwakke verkeersdeelnemer wordt gezien. Dit heeft gevolgen voor de mate van aansprakelijkheid in het geval van een ongeval.

Van plan een e-bike aan te schaffen?

Wanneer u van plan bent om een e-bike aan te schaffen is het verstandig om u niet alleen in het model, de kleur en de mogelijkheden van de e-bike te verdiepen. Het is ook aan te bevelen om u te verdiepen in de regels die gelden rondom e-bikes. Hoe zit het met de aansprakelijkheid en veiligheidsvoorschriften? Welke wetten en regels zijn van toepassing op de e-bike van uw voorkeur? Veiligheid staat altijd voorop. Zorg dus dat u goed geïnformeerd bent.

Letselschade advies nodig?

Letselschade-Claim biedt kosteloos advies op maat. Wanneer u onderstaand contactformulier invult nemen wij binnen 24 uur telefonisch contact op. Samen bespreken we uw situatie en recht op letselschade vergoeding. Na analyse van een ervaren letselschadespecialist ontvangt u kosteloos advies m.b.t. schadevergoeding. Desgewenst kunt u uw zaak daarna verder laten behandelen.

Scroll naar boven