Letselschade door overstekende dieren

Een aanrijding met overstekend wild, een loslopende hond of een paard dat door de ruiter niet goed in bedwang wordt gehouden kan ernstige gevolgen hebben. Door de aanrijding kan de autobestuurder van de weg geraken of de macht over het stuur verliezen, met als gevolg materiële schade en in sommige gevallen zelfs letselschade. Wie is er in dit geval aansprakelijk voor de schade?

Wie is de eigenaar?

In het geval van de loslopende hond is de eigenaar van deze hond aansprakelijk voor de schade. Een hond hoort aangelijnd te zijn, of in een losloopgebied onder appel te staan. De eigenaar van de hond is verantwoordelijk voor de schade die dit dier veroorzaakt, dit geldt ook voor schade aangericht door katten, paarden, koeien en andere dieren die onder iemands verantwoordelijkheid vallen. In wetsartikel 6:179 van het Burgerlijk Wetboek is de aansprakelijkheid voor letsel aangericht door dieren geregeld.

Wilde dieren

Wilde dieren zijn van niemand en er kan dan ook niemand verantwoordelijk worden gesteld voor de schade. Wanneer u een schadeverzekering voor inzittenden (SVI) of een Ongevallen-inzittendenverzekering (OIV) heeft afgesloten, kunt u daar uw aanvraag voor schadevergoeding indienen.

Over welke schade hebben we het?

Schade die in aanmerking komt voor vergoeding is:

  • materiële schade
  • reiskosten naar het ziekenhuis of de arts
  • eigen bijdrage voor medicatie
  • de eigen bijdrage van uw zorgverzekering
  • kosten die u maakt door verlies aan zelfredzaamheid (huishoudelijke hulp/kinderoppas)
  • vergoeding voor verlies van inkomen.

Daarnaast heeft u mogelijk recht op smartengeld. U heeft recht op smartengeld wanneer er sprake is van gederfde levensvreugde door lichamelijk, psychisch of emotioneel letsel.

Advies

Bent u in een dergelijke situatie terecht gekomen en wilt u vrijblijvend en kosteloos advies? Vul dan onderstaand formulier in en wij nemen binnen 24 uur contact met u op en spreken u zaak met u door, waarna wij u van vrijblijvend en kosteloos advies voorzien.

Scroll naar boven