Letselschade en inkomen

Letselschade en inkomen

U heeft een letselschadevergoeding ontvangen. Maar hoe nu verder. Wat zijn de financiële gevolgen? Moet de letselschadevergoeding worden opgegeven aan de belastingdienst. Allemaal vragen waar u tegenaan kunt lopen.

Letselschadevergoeding en belastingdienst

Wanneer u een vergoeding krijgt voor opgelopen letselschade wordt dit door de belastingdienst niet als inkomen gezien. Soms ontstaat hier wel discussie over met de belastingdienst. Op dit op te vangen hoort uw letselschadeadvocaat aan de wederpartij om een belastinggarantie te vragen. Mocht het dan toch zo zijn dat u belasting moet betalen over de schadevergoeding, dan kunt u hiermee naar de verzekering van de tegenpartij.

Voor de belastingdienst is een letselschadevergoeding dus geen inkomen en dit bedrag moet dus ook niet worden opgegeven in Box 1. Wel komt het bedrag op uw rekening te staan en moet dit dus opgegeven worden in box 3. Het is dus mogelijk dat u hier rendementsheffing over moet betalen. Als het goed is, neemt uw advocaat dit mee in de schadeclaim en is hier bij de berekening van uw schadevergoeding rekening mee gehouden.

Letselschade-uitkering en toeslagen

Alleen uitkeringen voor letselschade waarvan de hoogte is vastgesteld voor 11 oktober 2010 hebben geen gevolgen voor uw zorgtoeslag en kindgebonden budget.

Wanneer u smartengeld heeft ontvangen kunt u dit aangeven bij de belastingdienst als bijzonder vermogen. Dit telt dan niet mee voor uw huurtoeslag, zorgtoeslag en kindgebonden budget. Dit geldt helaas niet voor vergoeding voor gederfde inkomen. Wanneer de hoogte hiervan na 11 oktober 2010 is vastgesteld, wordt dit gezien als vermogen en kan dit gevolgen hebben voor uw toeslagen.

Participatie-uitkering en letselschadevergoeding

Wanneer u een uitkering ontvangt en een letselschadevergoeding krijgt, heeft u een inlichtingsplicht. U moet dit dus doorgeven aan de gemeente. Wanneer u dat niet doet kan uw uitkering worden ingetrokken en teruggevorderd. U kunt ook een boete opgelegd krijgen.

Hoe de gemeente om gaat met uw letselschadevergoeding is aan de gemeente. De ene gemeente verrekent dit bedrag met de uitkering en de andere gemeente doet dit niet.

Informeer dus goed naar de regels die gelden in uw gemeente.

Schadevergoeding die geoormerkt is, dat wil zeggen schadevergoeding met een bepaalde bestemming zoals vergoeding reiskosten, hulpmiddelen etc. worden door de gemeente meestal niet tot inkomen gerekend en heeft dan ook geen gevolgen voor de uitkering. Een schadevergoeding voor verlies van arbeidsvermogen wordt door gemeenten bijna altijd aangemerkt als inkomen en in mindering gebracht op de uitkering.

Smartengeld wordt in de ene gemeente als inkomen gezien en dus afgetrokken van de uitkering en in de andere gemeente niet. Indien nodig gaan onze letselschadeadvocaten voorafgaand aan de schadeclaim een gesprek aan met de gemeente. Op die manier weten we van te voren op welke manier de schadevergoeding invloed heeft op het recht van bijstand. Zo kan hier bij het afhandelen van het dossier rekening mee worden gehouden.

Wilt u kosteloos letselschade advies? 

Letselschade-Claim biedt kosteloos advies op maat. Wanneer u onderstaand formulier invult, nemen wij binnen 24 uur telefonisch contact op. Samen bespreken we uw situatie en recht op letselschade vergoeding. Na analyse van een ervaren letselschadespecialist ontvangt u kosteloos advies m.b.t. schadevergoeding. Desgewenst kunt u uw zaak daarna verder laten behandelen.

Fout: Contact formulier niet gevonden.

Scroll naar boven