Veilig op de fiets

Wanneer u als fietser betrokken bent bij een verkeersongeval, heeft u in vrijwel alle gevallen recht op schadevergoeding. Dit omdat de fietser als kwetsbare verkeersdeelnemer door de wet extra beschermd wordt. Wel kunt u zelf zorgen dat u gezien wordt in het verkeer. Dit om de kans op een ongeval zo klein mogelijk te maken.

Verlichting op de fiets

Het is droevig gesteld met de fietsverlichting. Vooral in steden rijden heel veel fietsen rond zonder werkend voorlicht of achterlicht. Dit zorgt met name in de wintermaanden tijdens de schemering voor veel ongelukken. Het is dus belangrijk om geregeld de fietsverlichting te controleren, zeker wanneer de donkere maanden weer aanbreken. Ouders controleren over het algemeen wel de verlichting van hun kinderen, maar vergeten die van hunzelf te controleren. Ook jongeren die uitgaan en daarna op de fiets weer naar huis terugkeren, hebben soms geen verlichting waardoor ze slecht zichtbaar zijn in het verkeer.

Leeftijdscategorie 10 tot 14 jaar

Heeft u een puber in huis in de leeftijd van 10 tot 14 jaar? Dit is de leeftijdsgroep waarin de meeste slachtoffers vallen. Waarschijnlijk omdat deze groep alleen naar school fietst en de overstap maakt naar de middelbare school, waardoor de afstanden die fietsend afgelegd worden vaak wat groter zijn. Zorg ervoor dat je puber in ieder geval zichtbaar is en dat hij of zij de route naar school goed kent en weet waar de gevaren zitten.

Reflectoren of reflectortape

Ook overdag in een flinke regenbui worden fietsen geregeld over het hoofd gezien. Zorg als fietser dat je zichtbaar bent. Heeft je fiets reflectoren? Zijn deze goed zichtbaar en schoon, zodat ze ook licht reflecteren? Zichtbaar zijn kan van levensbelang zijn, dus zorg ervoor dat je wordt gezien.

Maak oogcontact

Wanneer je voorrang hebt en wil oversteken is het verstandig om even goed de bestuurder van de aankomende auto in de gaten te houden. Lukt het om oogcontact te maken? Heeft de bestuurder je gezien? Wanneer u hiervan niet zeker bent, is het niet verstandig om vlak voor een naderende automobilist over te steken, of u nu voorrang heeft of niet.

Letselschade na een fietsongeval

Wanneer u aangereden bent op de fiets en u heeft letselschade opgelopen, dan komt u vrijwel altijd in aanmerking voor schadevergoeding, ook wanneer u slecht zichtbaar was. Onderzoek daarom de mogelijkheden voor letselschade vergoeding goed. Wanneer u onderstaand contactformulier invult, nemen wij binnen 24 uur kosteloos en vrijblijvend contact met u op om uw zaak met u door te spreken.

Scroll naar boven