Schadevergoeding verkeersongeval snelweg

Schadevergoeding verkeersongeval snelweg aanvragen

Op de snelweg wordt er vaak hard en roekeloos gereden. Daar komt bij dat de aandacht voor de weg kan afnemen bij het rijden van een lang recht stuk. Dit maakt de snelweg relatief gevaarlijk.

Door de hogere snelheden is het risico op ernstig letsel aanzienlijk groter dan op wegen waar langzamer wordt gereden. Stichting Incident Management Nederland meldt dat er in 2017 25.963 verkeersongevallen hebben plaatsgevonden. Er is sprake van een toename van 27% ten opzichte van vier jaar eerder. Het toenemende gebruik van smartphones achter het stuur draagt bij aan de forse toenamen, aldus het SIMN.

Het aantal dodelijke slachtoffers ligt op 1000 per jaar. Het kabinet onder leiding van Rutte en het Ministerie van Infrastructuur heeft aangekondigd dit aantal terug te willen brengen naar 500. Bij een ongeluk op de snelweg waarbij door toedoen van een andere weggebruiker letselschade ontstaat heeft het slachtoffer recht op schadevergoeding en smartengeld.

Eenzijdig ongeval, kop-staartbotsing & kettingbotsing

De meest voorkomende ongevallen op snelwegen zijn eenzijdige ongevallen, kop-staartbotsingen en kettingbotsingen. Bij een eenzijdig ongeval is de bestuurder vaak de macht over het stuur verloren waardoor de auto kan slippen of van de weg kan raken. Kop-staartbotsingen ontstaan vaak tijdens de file of tijdens acties waarbij de voorste bestuurder plotseling moet remmen. Een kop-staartbotsing kan een whiplash als gevolg hebben en dus voor ernstige schade zorgen. Er ontstaan tijdens files en andere omstandigheden ook weleens  kettingbotsingen. Een kettingbotsing is een opeenstapeling van kop-staartbotsingen. De mate waarin plotseling moet worden geremd is dan dusdanig groot dat meerdere bestuurders te laat reageren.

Aansprakelijkheid verkeersongeval snelweg

Het spreekt voor zich dat bij een verkeersongeval altijd degene die de overtreding begaat aansprakelijk is. Er zijn echter uitzonderingen.

Aansprakelijkheid eenzijdig ongeval op snelweg

Stel u heeft een eenzijdig auto ongeluk gehad en bent dus niet in botsing gekomen met een andere weggebruiker.  Maar u moest wel uitwijken doordat iemand anders een verkeersregel overtrad. In dat geval kunt u diegene aansprakelijk stellen. Indien betreffende weggebruiker doorreed kunt u mogelijkerwijs door middel van getuigen en politie de veroorzaker van het verkeersongeval identificeren. Gelukkig hangen er op de meeste snelwegen camera’s en flitspalen. De kans dat u de veroorzaker van het ongeval terugvindt is dus groot.

Aansprakelijkheid kop-staart botsing op snelweg

Bij een kop-staartbotsing is altijd de bestuurder van het achterop rijdende voertuig aansprakelijk. Deze had namelijk moeten zorgen dat er voldoende afstand was om op tijd te kunnen remmen. Er gelden wel uitzonderingen. Een uitleg over aanrijdingen van achter en de regels daaromtrent vindt u hier: Aanrijding van achteren schadevergoeding

Aansprakelijkheid kettingbotsing op snelweg

Bij kettingbotsingen geldt ook dat degene die de overtreding beging aansprakelijk is. Het is bij een kettingbotsing alleen vaker zo dat meerdere auto’s niet genoeg afstand hielden. Daarom wordt de schade meestal verdeeld. Als er toevallig beelden zijn van het ongeluk kan wel worden gekeken of er één iemand debet is aan het ongeluk.

Schadevergoeding verkeersongeval snelweg claimen

Er zijn natuurlijk meer verkeerssituaties op de snelweg die letselschade veroorzaken. Onze letselschadespecialisten hebben ervaring met vele verschillende soorten verkeersongelukken. Ook bij andere dan de bovengenoemde type verkeersongevallen ongevallen kunt u bij ons terecht voor gratis advies op maat.

Als u zelf letselschade heeft opgelopen bij een verkeersongeluk op de snelweg en denkt dat u recht heeft op schadevergoeding dan kunt dan u bij ons terecht voor gratis juridisch advies. Vul gerust even onderstaand formulier in en wij nemen binnen 24 uur contact met u op. Samen bespreken we uw zaak. Vervolgens kunnen wij desgewenst een schadevergoeding verkeersongeval claimen.

Scroll naar boven